El Fons Sariol Riera arriba al CIM

El Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges ha rebut la donació del Fons Sariol Riera, un fons documental de més de 200 documents originals de diferent tipologia, des de documents notarials a correspondència privada.

La Fundació de l’Hospital Sant Joan Baptista de Sitges ha acceptat aquest fons amb entusiasme i responsabilitat vers la comunitat.

Existeix un objectiu múltiple: per una banda, consolidar el CIM com a centre cultural que capitalitzi la historia del passat vitivinícola i de la varietat de la Malvasia de Sitges; d’altra banda, a mig termini, ser font de coneixement per a estudiosos i investigadors interessats en el nostre passat; i finalment, a llarg termini, gestionar un fons documental com un element patrimonial a compartir i a mostrar al territori, a través d’exposicions temporals o xerrades.

La família Sariol es mostra il·lusionada amb el fet de poder compartir una part de la història de Sitges amb els seus protagonistes per tal de donar utilitat al que havien estat conservant fins a dia d’avui.

La importància d’aquest conjunt de documents històrics rau en el ventall cronològic, des d’inicis del segle XVIII fins al segle XX; com també en la potencialitat d’aportar llum al coneixement que tenim sobre el passat viticultor de la nostra Vila: des dels pagesos a la marina marcant són els protagonistes d’aquests documents. És aquest el principal motiu pel qual aquest fons s’ha dipositat a les dependències de la Fundació.

Què costava exportar 25 càrregues de vi a Matanzas al 1850? Què escrivia un capità al seu diari de bitàcora? Quins camins utilitzaven els traginers de vi cap al 1830? Tot això i molt més serà el que podrem descobrir amb aquest fons documental. En efecte, la família Sariol, emparentada amb la família Riera Matas desde principis del segle XX, ha mantingut i conservat el rastre documental de l’activitat d’aquests viticultors i exportadors de vi des de l’època d’or dels nostres vins.

La Fundació de l’Hospital Sant Joan Baptista de Sitges ha desenvolupat el protocol de consulta i treballa per l’adequada instal·lació del fons documental i les eines de descripció del servei de consulta d’aquest fons.  La Fundació segueix estudiant la possibilitat de rebre donacions d’objectes i documents relacionats amb el passat vitivinícola de Sitges.

2019-07-16T16:43:57+00:00 juliol 16th, 2019|