La I Fira Professional de Malvasia de Sitges supera les expectatives

La primera Fira Professional de monovarietals de Malvasia de Sitges, celebrada aquest dilluns a l’Hotel Me Sitges Terramar, ha reunit a més de 150 professionals del sector, entre elaboradors, distribuïdors, restauradors, comunicadors i altres prescriptors.

Sitges ha acollit aquest dilluns la primera fira de caràcter professional centrada únicament amb els vins de Malvasia de Sitges. És la primera fira en territori català que se celebra amb aquest fil conductor de monovarietals d’aquesta especial varietat de raïm.

L’objectiu de la fira era incentivar i reforçar la presència de la varietat i dels seus vins en els circuits professionals i enològics del país. La Fira va comptar amb la presència de 25 expositors de 26 cellers de Catalunya, la majoria del Penedès, però també de l’Empordà i del Camp de Tarragona. Aquests cellers representen més del 75% dels cellers que actualment elaboren vins de Malvasia de Sitges a Catalunya. El certamen també va tenir presència internacional amb una distribuïdora italiana afincada a Catalunya, amb vins de malvasia de tres cellers d’Itàlia.

En el marc de la Fira, es van poder tastar més de 38 referències monovarietals que actualment es troben al mercat. També es van poder tastar vins de malvasia fora de mercat i de collites antigues, per demostrar el potencial de guarda de la varietat de Sitges. A més, els professionals destaquen la gran versatilitat de la malvasia poden elaborar vins de tot el ventall possible: vins joves, vins de guarda, brisats, escumosos, dolços i amb llargues criances en ampolla.

Es van tastar vins dels cellers Parés Baltà (Pacs del Penedès), Celler Credo (Sant Sadurní d’Anoia), Vega de Ribes (Sant Pere de Ribes), Clos dels Guarans (Santa Margarida i els Monjos), Celler 1+1 (Fontrubí), Torre del Veguer (Sant Pere de Ribes), Avenc del Garraf (Olesa de Bonesvalls), Oliver Viticultors (Subirats), Montpicolis (Vilobí del Penedès), Jané Ventura (El Vendrell), Vinyes Singulars (Pacs del Penedès), Mas Perdut (Santa Oliva), Arid Vins (Vilafranca del Penedès), Vallformosa (Vilobí del Penedès), Mas Oller (Torrent, Girona), Celler Pardas (Torrelavit), Sicus (Bonastre) i del Celler de l’Hospital (Sitges). Els tres cellers italians convidats amb malvasia han estat Podere Pradarolo (Emilia Romagna), Torre Fornello (Emilia Romagna) i Pietro Beconcini (Toscana)

Els professionals que van poder aprofundir i conèixer més sobre els vins de malvasia van ser de l’àmbit gastronòmic, enòlegs, vitivinicultors, distribuïdors, restauradors consolidats i sommeliers reconeguts de restaurants del Garraf i Penedès – i alguns de renom de Barcelona i Girona -, i generadors d’opinió.

La Fira de professionals s’ha organitzat en el marc dels actes de la setena edició de la Setmana de la Malvasia de Sitges que organitza el Celler de l’Hospital, el CIM, l’Ajuntament de Sitges, el Gremi d’Hostaleria de Sitges, juntament amb altres prescriptors.

El regidor de Promoció Econòmica, Guillem Escolà, ha assegurat que “per a nosaltres és una prioritat poder donar suport a la producció de productes locals, com la malvasia, amb tanta història i tant de retorn cap a altres sectors essencials per la vila”. El regidor de Turisme, Luis Miguel García,  ha ressaltat que “el turisme i la restauració té una connexió directa amb els vins de malvasia, i l’Ajuntament de Sitges vol apostar per fomentar aquesta relació tan prolífica i que suma un actiu més, que diversifica i puja la qualitat de la bioesfera turística de Sitges”.

La coordinadora del CIM, Alba Gràcia, ha conclòs que “tots els elaboradors presents a la Fira són conscients de la feina dels anys que ens precedeixen per tal d’arribar el punt on ens trobem, amb més de 30 cellers que aposten i que mimen la malvasia; i aquest fet es trasllada al públic final, que gaudeix del que pot aportar aquesta varietat tan tradicional però en un escenari més cosmopolita”.

Per la seva part el sommelier David Martínez assegura que “l’acollida entre tots els cellers és més que positiva, no només amb el nombre de participants, sinó amb la qualitat dels vins presentats, molts d’ells ja fora de mercat, per mostrar el potencial d’envelliment de la malvasia. És una varietat amb molt bona acidesa i aquest fet és ideal per combatre el canvi climàtic a peu de vinya i a peu de taula”. Guillermo Neffke afegeix que “els millors prescriptors que pot tenir aquesta varietat són els propis restauradors i generadors d’opinió presents ahir, que cada vegada més, aposten per aquests vins tan exclusius que potencien la versatilitat de la varietat i el storytelling tan especial que té”.

Els actes de la VII Setmana de la Malvasia de Sitges segueixen aquesta setmana amb propostes de tastos a Sitges i Vilafranca, rutes guiades i propostes per a totes les edats. Consulta la programació aquí.

Sitges, 16 de novembre de 2021 

Més informació:

Alba Gràcia: alba.gracia@malvasiadesitges.cat | 933 797 213 | 649 929 302

2021-11-17T08:30:42+00:00 novembre 17th, 2021|