Més d’un centenar d’experts omplen la Fira Professional de la Malvasia

 

La Setmana de la Malvasia ha reunit els cellers elaboradors de Malvasia de Sitges amb els professionals. S’han presentat 7 nous vins monovarietals, entre ells un escumós ancestral, i un vi naturalment dolç. La Fira Professional de la Malvasia de Sitges ha comptat amb la presència de la majoria dels 33 cellers elaboradors que vinifiquen aquesta varietat autòctona de Sitges. Restauradors, sommeliers, enòlegs, distribuïdors, amants del vi i comunicadors han pogut tastar els prop de 50 vins elaborats només amb aquesta varietat autòctona de Sitges.

 

La Setmana de la Malvasia de Sitges ha reunit més de 100 professionals a la Fira del sector. El Centre d’Interpretació de la Malvasia (CIM) de Sitges ha quedat petit per acollir la presència dels prop de 120 especialistes acreditats per a la Fira Professional. És un dels actes més destacats de la novena Setmana de la Malvasia.

Set noves Malvasies de Sitges

A l’acte s’han donat a conèixer set nous vins monovarietals de Malvasia de Sitges.

– Les madones, del celler Vins El Cep.

– Montargull, del celler Miquel Pons.

– Viver d’Espiells, del celler Juvé & Camps.

– Malvasia de Sitges del celler Cisteller.

– La bota del racó de Torre del Veguer

– Malvasia de Mar, del celler de l’Hospital de Sitges.

– Ancestral del celler de l’Hospital de Sitges.

 

Nou distribuïdor: Fetén Wines

El sommelier i divulgador de Sitges, Bruno Tannino, ha fet de mestre de cerimònies. Durant la presentació també s’ha donat a conèixer el nou distribuidor de vins del Celler de l’Hospital de Sitges, Fetén Wines. El seu fundador, Rafa Coronado, distribueix exclusivament vins del Massís del Garraf.

Èxit de la Setmana de la Malvasia

La Coordinadora del CIM, Alba Gràcia, ha aplaudit les novetats. “Celebrem cada nova Malvasia com si fos nostra, perquè sabem les dificultats que comporta”. Actualment es poden trobar al mercat prop d’una cinquantena de vins monovarietals de Malvasia de Sitges. Hi ha 33 cellers que n’elaboren vins només amb aquesta varietat, sis dels quals com a convidats, perquè en aquesta edició havien esgotat el seu estoc. La Malvasia de Sitges és una varietat molt delicada i amb rendiments baixos, que ha patit especialment les darreres veremes marcades pels fongs, o la sequera.

La Malvasia creix

La Malvasia de Sitges té 125 hectàrees registrades, la majoria de les quals (prop d’un 95%) estan plantades al Penedès. Una part molt important a la zona del Massís del Garraf, que li atorga personalitat pròpia. A més, en només 10 anys el nombre de cellers que elaboren vins monovarietals de Malvasia de Sitges ha crescut en un 66%, i el nombre d’ampolles que hi ha al mercat han augmentat un 70%.

Sitges i la Malvasia

Sitges és el quilòmetre zero d’aquesta varietat. La Malvasia de Sitges és un raïm blanc, autòcton de Sitges, documentat a la vila costanera des del segle XV. La Malvasia de Sitges presenta una gran diversitat, amb elaboracions que van des dels vins blanc joves, amb maceració carbònica, brisats, envellit amb fusta de roure i d’acàcia, també amb envelliment submarí al Port d’Aiguadolç, amb bombolles amb versió ancestral, i mètode tradicional, criats amb oxidació, naturalment dolços, i mistela.

La Malvasia transversal

El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Sitges, David Martínez, ha valorat que “en només tres edicions de la Fira Professional s’ha anat posicionant el municipi de Sitges, i a tot Catalunya”. Martínez ha valorat que gràcies a un “treball transversal” que lliga el llegat, el patrimoni, el comerç i l’elaboració de vins. La Setmana de la Malvasia és de les poques fires que reivindiquen una sola varietat, com a autòctona d’un territori.