“Homenatgem les persones que han mantingut viva la Malvasia de Sitges”
Entrevista a Alba Gràcia, Coordinadora del Centre d’Interpretació de la Malvasia, en motiu de la Setmana de la Malvasia de Sitges 2023
Alba Gràcia Panyella és la Coordinadora del CIM. En aquesta entrevista explica quines són les línies generals de la Setmana de la Malvasia de Sitges 2023, on el focus principal se centre en homenatjar el “llegat humà de la varietat”.
Com definiries la programació de la Setmana de la Malvasia 2023?
La programació d’aquesta novena Setmana de la Malvasia és diversa. Volem arribar a tots els públics: els amants del vi, els que són més culturetes,… Per suposat, els que volen tenir una experiència gastronòmica. La programació és experiencial. Volem aconseguir que totes les activitats i tastos tinguin una part de gaudi hedonista, de divertiment.
A la vegada, volem seguir explicant les virtuts d’aquest raïm, d’aquest estil de vi,… I fer-ho des d’un punt de vista professional i rigorós. Amb la màxima amplitud de relats. Tal com fem tot l’any des del Centre d’Interpretació de la Malvasia.
En quin paper es troba ara mateix la Malvasia i quina relació té amb Sitges?
Després de nou edicions, les dues últimes amb l’espai tangible del Centre d’Interpretació de la Malvasia, la Setmana de la Malvasia agafa un espai dins del calendari festiu de Sitges. Volem que es visqui aquesta localitat des d’un punt de vista del món del vi, fora dels mesos més forts de l’estiu. Passejar i gaudir de Sitges el mes de novembre, i tenir una activitat on t’expliquin les meravelles d’aquesta varietat és una opció diferent a l’hora de descobrir Sitges.
Per què el 2023 es dedica a homenatjar el llegat humà de la Malvasia?
Un llegat humà és l’eslògan principal d’aquesta edició. Volem fer un doble reconeixement. Primer a la nostra gent gran: els nostres avis i àvies de la residència de l’Hospital, que no deixa de ser el paraigües principal del celler de l’Hospital, i del Centre d’Interpretació de la Malvasia. Tota l’activitat enoturística de la Setmana de la Malvasia, i totes les ampolles del celler de l’Hospital tenen un impacte directe a la nostra gent gran.
També volem homenatjar el que significa el col·lectiu de la gent gran de Sitges. Els que encara tenen viva la memòria de quan Sitges era un poble viticultor. De quan hi havia oficis com traginers, boters, celleristes… Quan encara el turisme no era l’activitat principal de la nostra Vila. Per això volem fer aquest homenatge a totes les vides que ens han precedit. Perquè són els que expliquen que avui encara existeixi la Malvasia a Sitges.
TAMBÉ ET POT INTERESSAR
Presentació de La Setmana de la Malvasia 2023 al Vinseum de Vilafranca.