“La Malvasia és i serà un revulsiu econòmic i cultural per Sitges”
Aurora Carbonell, alcaldessa de Sitges exposa la connexió amb la Malvasia. Una relació històrica i viva del pas de la vila agrícola al Sitges més turístic.
Aurora Carbonell, alcaldessa de Sitges, i presidenta del Patronat de la Fundació de l’Hospital valora la Setmana de la Malvasia 2023. Carbonell reivindica la importància de la Malvasia per a Sitges. L’alcaldessa veu que és un element que ha permès passar del Sitges rural i agrícola al Sitges més estimat pels visitants, sense perdre l’essència.
Què representa per Sitges la Malvasia?
La Malvasia de Sitges ens atorga un valor afegit i una singularitat molt important com a poble, perquè és molt més que una varietat de raïm, o un producte de proximitat. Es tracta d’un llegat patrimonial que va posar Sitges al mapa segles enrere per situar-nos com un referent. Aquesta varietat de vi, present a la nostra vila des del segle XIV és un revulsiu i un actiu que permet projectar-nos al món exemplificant l’enoturisme, el turisme cultural i la unió de tradició amb modernitat.
Quin compromís teniu des de l’Ajuntament de Sitges?
Per això, des de l’Ajuntament de Sitges el nostre compromís és reivindicar la Malvasia de Sitges, la nostra Malvasia, i divulgar-la, preservar-la. Volem, doncs, potenciar la Malvasia de Sitges, que ens va deixar en llegat Manuel Llopis i Bofill.
La Setmana de la Malvasia com pot ajudar a promoure la identitat de Sitges?
Impulsar esdeveniments com la Setmana de la Malvasia de Sitges, reflex de la col·laboració públic-privada és fonamental, és important. Hem de fer pinya per impulsar propostes que sumen i que mantenen el sentiment de pertinença. La Setmana de la Malvasia de Sitges ofereix com cada edició una programació amb activitats ben diverses des de l’àmbit turístic, cultural, social i econòmic. I mitjançant aquestes propostes es divulga la Malvasia de Sitges, que és un dels principals símbols de la nostra identitat. Alhora el passat vitivinícola de Sitges ens projecta cap al Penedès i més enllà.
Què es pot fer per explicar-ho?
Així, potenciem el maridatge entre la Malvasia i la gastronomia, la cultura i altres àmbits. La Malvasia, doncs, és i serà un gran revulsiu econòmic i cultural per a Sitges. Entronca el nostre passat i present amb el futur ja que per exemple la vinya que hi ha a Can Milà, el centre d’atenció al visitant, es transmet aquest llegat a les als visitants i turistes. També per transmetre-la a les noves generacions hi ha una vinya a l’Escola Miquel Utrillo i una altra a l’Institut Joan Ramon Benaprès. Així, us convido a gaudir de la 9a Setmana de la Malvasia.
En aquesta edició es reconeix el llegat humà. Quin és el paper de la gent gran en la preservació de la Malvasia?
Promoure, conservar i divulgar la Malvasia de Sitges és una tasca que no només la mantenim des de l’Hospital de Sant Joan Baptista de Sitges (a través del conreu de la Malvasia i de la difusió mitjançant del CIM) i l’Ajuntament de Sitges, sinó que també la realitzem les sitgetanes i els sitgetans perquè la preservació d’aquesta varietat de raïm té, sobretot, un impacte social directe cap a les persones residents de l’Hospital Sant Joan Baptista de Sitges, que són les nostres àvies i els nostres avis.
Quin missatge li agradaria transmetre?
Com a alcaldessa i presidenta del patronat de l’Hospital Sant Joan Baptista, una de les institucions més antigues i prestigioses de Sitges, estem al costat de la nostra gent gran, que també ha fet molt per conservar aquest llegat. Així doncs, els beneficis de la Malvasia de Sitges també es reinverteixen en la millora de la qualitat de vida de les persones de la residència.
TAMBÉ ET POT INTERESSAR
Presentació de La Setmana de la Malvasia 2023 al Vinseum de Vilafranca.