Sitges dedica la Setmana de la Malvasia al “llegat humà” de la varietat

 

Sitges viu la novena edició de la Setmana de la Malvasia amb un reconeixement a la gent gran i els vilatans que han mantingut viva la varietat.

La Setmana se celebra del 9 al 19 de novembre amb tastos, maridatges i jornades pedagògiques al Centre d’Interpretació de la Malvasia.

L’actriu Mercè Comes és l’ambaixadora de la Setmana de la Malvasia. És membre de La Cubana, i coneguda pels seu paper a “Teresina S.A.”.

 

La Setmana de la Malvasia tindrà lloc del 9 al 19 de novembre a Sitges. La popular festa arriba a la novena edició en plena forma. S’han programat més de 10 dies de tastos, maridatges, jornades pedagògiques, visites i activitats al voltant de la varietat de raïm autòctona de Sitges. Els protagonistes del 2023 són persones de la residència de l’Hospital de Sitges.

Un llegat humà: l’homenatge de la Setmana de la Malvasia

Els nou cartells de la Setmana retraten persones de la residència de la Fundació de l’Hospital de Sitges. La Fundació protegeix el llegat de la Malvasia des que el 1935 el diplomàtic sitgetà Manuel Llopis i de Casades va donar les últimes parcel·les de Malvasia de Sitges amb la condició que cada any en fessin vins i en donessin una mostra als seus descendents.

Els orígens: el llegat de Manuel Llopis i de Casades

Aquest gest visionari va fer possible la continuïtat i pervivència de la Malvasia. El 2023 s’homenatja les persones que han fet possible en el passat que la Malvasia segueixi viva avui. “Un llegat humà” fa referència a les experiències vitals i humanes que formen l’herència, amb la imatge de la residència de l’Hospital, paraigües del celler

El Centre d’Interpretació de la Malvasia (CIM) de Sitges

Divulgar i promoure la versatilitat d’aquesta varietat resilient és la missió del CIM, i el celler de l’Hospital. Cada any veremen les vinyes de Sitges: la parcel·la d’Aiguadolç, davant del mar, i les vinyes urbanes de la residència de l’Hospital. El llegat contribueix al sosteniment de les persones grans de la residència, que obtenen el retorn social.

Mercè Comes, ambaixadora de la Setmana de la Malvasia

La popular actriu Mercè Comes ha estat escollida Ambaixadora de la Setmana de la Malvasia 2023. Comes, resident a Sitges i gran enamorada de la Malvasia. És actriu i productora teatral, i membre del grup teatral La Cubana. A Comes se la coneix per moltes obres de teatre i sèries de televisió, entre elles les populars “Teresina S.A.“.

Les Teresines, Nissaga de poder i Malvasia

En la seva darrera aparició com a Teresina, al magazine de TV3 Tot es mou, Comes, Mont Plans i Sílvia Aleacar van regalar als membres del programa una ampolla de vi dolç de Malvasia de Sitges. El vi pot degustar-se a les visites d’enoturisme al Centre d’Interpretació de la Malvasia. Comes també va aparèixer a Nissaga de poder.

10 dies d’activitats a la Setmana de la Malvasia

El tret de sortida de 10 dies d’activitats amb la Malvasia com a protagonistes es dóna dijous 9 de novembre. Serà el moment de la inauguració, que donarà pas a activitats, tastos, maridatges, visites culturals i activitats de tota mena amb la Malvasia de Sitges com a protagonista.

La gran trobada: mostra de vins a La Malvaseria

Un dels punts àlgids de la Setmana de la Malvasia és la Mostra de Vins de la Malvaseria. Té lloc diumenge 19 de novembre, de les 11:00 a les 18:00. Un esdeveniment enogastronòmic que dóna l’oportunitat de tastar i comparar les mil cares de la Malvasia de Sitges. Més de 50 monovarietals, de més de 30 cellers catalans.

La Setmana de la Malvasia pels amants del vi

Els amants de la Malvasia podran gaudir del tast “Vins dolços amb aromes de victòria”, on degustar vins de Grècia, Portugal, França, Itàlia i la Xina... i Sitges. A més també es faran tastos de Malvasia amb ADN Garraf, i tastos de Malvasia de la DO Penedès. Consulta l’agenda winelover de la Setmana de la Malvasia 2023.

Actes culturals de la Setmana de la Malvasia

D’entre les altres activitats destacades hi ha el taller d’Art i Malvasia, divendres 10 d’octubre, a les 19:00h. Una experiència creada conjuntament per l’artista local Sara Galofre i Fetén Wines per connectar amb la terra del Massís del Garraf a través de diferents tècniques artístiques. Llegeix l’agenda cultural de la Setmana de la Malvasia 2023.

Setmana de la Malvasia pels més ‘foodies’

Atenció a la presentació del Paté de Malvasia, elaborat per Embotits Mallart, dissabte 11 de novembre al CIM. Un maridatge amb impacte social, gràcies a la vinculació de la Fundació Mas Albornà i la inserció laboral de persones amb diferents capacitats; i la del Celler de l’Hospital amb la seva residència d’avis. Mira l’agenda enogastròmica de la Setmana de la Malvasia 2023.

La gent de Sitges i la Setmana de la Malvasia

Els actes estan pensats perquè la gent de la vila hi prengui part. Com la presentació del llibre “La Malvasia una (petita) història” la popular il·lustradora Pilarín Bayès. És un acte especialment adreçat a menuts i famílies, que tindrà lloc a la Biblioteca de Sitges, que dóna pas a la gimcana. Consulta l’agenda de la Setmana de la Malvasia de Sitges per a la gent de Sitges.

Actes per a professionals a La Setmana de la Malvasia

La Malvasia de Sitges adaptada als paladars dels enòlegs, sommeliers, elaboradors, prescriptors, restauradors, professionals del turisme. Aquesta és l’agenda de la Setmana de la Malvasia 2023 per a professionals. Productors, elaboradors, distribuïdors i restauradors amb premsa especialitzada. Diferents taules rodones reflexionaran sobre l’estat de la Malvasia.

Malvasia de Sitges: una història de novel·la

La Malvasia de Sitges és una varietat de raïm autòctona, duta a la vila costanera (segons la llegenda) per l’almogàver Jofre de les Escales, que lluitava a Grècia. Els vins de Malvasia de Sitges van donar la volta al món, convertint-la en un elixir dolç i aromàtic. Amb el pas dels anys el cultiu es va anar perdent, i els cellers van anar tancant. Sitges i la Malvasia tenen una història d’amor des de fa més de 700 anys.

Descobreix totes les activitats a l’agenda de la Setmana de la Malvasia 2023.

DESCARREGA’T EL PROGRAMA