DE MONEMBASIA A LA COPA I AL PLAT
Diferents restaurants, bars i altres establiments de Sitges
Diferents restaurants, bars i altres establiments de Sitges
Centre d’Interpretació de la Malvasia
Centre d’Interpretació de la Malvasia
Centre d’Interpretació de la Malvasia
Centre d’Interpretació de la Malvasia
Centre d’Interpretació de la Malvasia
Centre d’Interpretació de la Malvasia
Centre d’Interpretació de la Malvasia
Espai Tastavins BCN
Biblioteca Santiago Rusiñol (Sitges)
La Setmana de la Malvasia de Sitges (SDM) se celebra del dimarts 29 d’octubre al dissabte 16 de novembre de 2024. Sitges acull diferents activitats per seguir donant valor a la varietat de raïm més arrelada i identitària de la vila costanera del Garraf. La Setmana de la Malvasia 2024 reivindica les arrels i l’hospitalitat, commemorant els 700 anys de la fundació de l’Hospital de Sitges, una de les institucions més antigues de Catalunya. La Malvasia i l’Hospital de Sitges han viscut camins paral·lels durant 700 anys, i l’“arrelament històric” ha estat clau per la renaixença d’aquesta varietat tradicional, segons la coordinadora del CIM, Alba Gràcia.
La desena edició de la SDM és un bon moment per recordar que la Malvasia de Sitges és molt més que un vi dolç. D’aquest raïm s’elaboren vins secs i dolços; joves i amb criança; tranquils i escumosos,… Fins i tot vins envellits sota el mar al port d’Aiguadolç de Sitges! En els últims anys la Malvasia de Sitges viu una renaixença, impulsada per l’obertura del Centre d’Interpretació de la Malvasia (CIM) el 2019. El CIM és l’espai d’enoturisme i difusió del valor cultural i patrimonial de vinyes i vins de Malvasia, que difon la tasca de viticultors i elaboradors del Massís del Garraf i d’arreu de Catalunya. Aquest hub de la varietat governat per l’únic celler de la vila, el Celler de l’Hospital de Sitges.
La Malvasia de Sitges i l’Hospital han viscut camins paral·lels. L’Hospital de Sitges el va fundar el cavaller Bernat de Fonollar el 1324. És una institució que tenia cura de pobres, pelegrins, orfes i malalts, i estava situat en un edifici sobre les roques del mar al barri antic de Sant Joan de Sitges. El 1912 es construeixen les actuals instal·lacions, obra de l’arquitecte Josep Font i Gumà, escollint una zona als aleshores afores de la població, a l’actual barri cèntric de El Poble Sec. Aquest preciós complex modernista, coronat per una emblemàtica cúpula, acull des del 1997 una residència per persones grans, seguint la inspiració de Bernat de Fonollar durant 700 anys d’ajudar aquells col·lectius més necessitats. És en aquesta nova ubicació, separada uns 400 metres del mar, on es troben les instal·lacions del CIM i del Celler de l’Hospital de Sitges, porta a porta amb els que fan acompanyament actiu a persones de la tercera i la quarta edat de Sitges i rodalies.
L’ambaixadora de la Malvasia 2024 és precisament Anna Baqués, besnéta i neta dels dos enginyers agrònoms que van mantenir, preservar i atresorar el coneixement de la Malvasia de Sitges. Ja de ben jove va seguir les passes del seu avi al Celler de l’Hospital, i va encarar la seva vida a l’enologia. Durant el temps que va passar al Celler de l’Hospital va crear un dels vins més emblemàtics, el Blanc Subur, a més de deixar una petjada enorme.
Copyright 2024 Celler Hospital de Sitges. Tots els drets reservats. Dissenyada per iddium.com.
Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.
Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.
Si desactiveu aquesta galeta no podrem desar les preferències. Això vol dir que quan visiteu aquest web, haureu d'activar o desactivar les galetes de nou.
Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.
El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.
Activeu primer les galetes estrictament necessàries perquè puguem desar les preferències!
Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:
(Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)
Activeu primer les galetes estrictament necessàries perquè puguem desar les preferències!