Setmana de la Malvasia de Sitges 2024

Del 29.10.2024 al 16.11.2024

ACTIVITATS DE LA SETMANA DE LA MALVASIA

ARRELAMENT HISTÒRIC A LA SETMANA DE LA MALVASIA

La Setmana de la Malvasia de Sitges (SDM) se celebra del dimarts 29 d’octubre al dissabte 16 de novembre de 2024. Sitges acull diferents activitats per seguir donant valor a la varietat de raïm més arrelada i identitària de la vila costanera del Garraf. La Setmana de la Malvasia 2024 reivindica les arrels i l’hospitalitat, commemorant els 700 anys de la fundació de l’Hospital de Sitges, una de les institucions més antigues de Catalunya. La Malvasia i l’Hospital de Sitges han viscut camins paral·lels durant 700 anys, i l’“arrelament històric” ha estat clau per la renaixença d’aquesta varietat tradicional, segons la coordinadora del CIM, Alba Gràcia.

MALVASIA DE SITGES, MOLT MÉS QUE UN VI DOLÇ

La desena edició de la SDM és un bon moment per recordar que la Malvasia de Sitges és molt més que un vi dolç. D’aquest raïm s’elaboren vins secs i dolços; joves i amb criança; tranquils i escumosos,… Fins i tot vins envellits sota el mar al port d’Aiguadolç de Sitges! En els últims anys la Malvasia de Sitges viu una renaixença, impulsada per l’obertura del Centre d’Interpretació de la Malvasia (CIM) el 2019. El CIM és l’espai d’enoturisme i difusió del valor cultural i patrimonial de vinyes i vins de Malvasia, que difon la tasca de viticultors i elaboradors del Massís del Garraf i d’arreu de Catalunya. Aquest hub de la varietat governat per l’únic celler de la vila, el Celler de l’Hospital de Sitges.

700 ANYS DE L’HOSPITAL DE SITGES

La Malvasia de Sitges i l’Hospital han viscut camins paral·lels. L’Hospital de Sitges el va fundar el cavaller Bernat de Fonollar el 1324. És una institució que tenia cura de pobres, pelegrins, orfes i malalts, i estava situat en un edifici sobre les roques del mar al barri antic de Sant Joan de Sitges. El 1912 es construeixen les actuals instal·lacions, obra de l’arquitecte Josep Font i Gumà, escollint una zona als aleshores afores de la població, a l’actual barri cèntric de El Poble Sec. Aquest preciós complex modernista, coronat per una emblemàtica cúpula, acull des del 1997 una residència per persones grans, seguint la inspiració de Bernat de Fonollar durant 700 anys d’ajudar aquells col·lectius més necessitats. És en aquesta nova ubicació, separada uns 400 metres del mar, on es troben les instal·lacions del CIM i del Celler de l’Hospital de Sitges, porta a porta amb els que fan acompanyament actiu a persones de la tercera i la quarta edat de Sitges i rodalies.

ANNA BAQUÉS, AMBAIXADORA DE LA MALVASIA

L’ambaixadora de la Malvasia 2024 és precisament Anna Baqués, besnéta i neta dels dos enginyers agrònoms que van mantenir, preservar i atresorar el coneixement de la Malvasia de Sitges. Ja de ben jove va seguir les passes del seu avi al Celler de l’Hospital, i va encarar la seva vida a l’enologia. Durant el temps que va passar al Celler de l’Hospital va crear un dels vins més emblemàtics, el Blanc Subur, a més de deixar una petjada enorme.