La Setmana de la Malvasia de Sitges és cultura

Descobreix l’agenda pels amants de la lectura, l’art i la creació, la música i la divulgació. Els actes es faran del 9 al 19 de novembre.

Els actes culturals tenen un gran protagonisme a la Setmana de la Malvasia de Sitges 2023. El vi és cultura i la varietat autòctona de la Malvasia és un exponent de la singularitat cultural de Sitges: patrimoni vinícola, història líquida i connexió amb la societat i les persones que han mantingut viu el seu llegat. Descobreix els actes de l’agenda cultural. Un tast de Malvasia de Sitges en un taller artístic i creatiu. La presentació del llibre “La Malvasia de Sitges una (petita) història de conte, il·lustrat per Pilarín Bayés. Un concert amb handpan amb tast meditatiu. O unes jornades culturals on debatre sobre enoturisme, canvi climàtic i gastronomia Slow Food, de la mà de grans protagonistes.

Setmana de la Malvasia i art amb ADN Garraf

Divendres, 10 de novembre.

De 19:00 a 21:00h.

CIM – Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges

Entrada: gratuïta, inscripció prèvia a Entrapolis

Un tast de malvasies i taller de pigments i creació. La Malvasia de Sitges i l’art tenen una relació íntima. I és que a Sitges no hi ha art sense malvasia, i no hi ha malvasia sense art. En aquest taller sentirem la sinergia entre art i malvasia a través de pigments i eines naturals del Massís del Garraf i ho maridarem amb malvasies ADN Garraf en estat pur. 

Aquesta experiència creada pel distribuidor local Feten Wines i l’artista Sara Galofrè ens farà obrir els ulls i connectar amb la nostra terra a través de diferents tècniques que utilitzaràn, principalment, materials provinents de casa nostra: el Massís del Garraf. En Rafael Coronado de Fetén Wines complementarà l’experiència simultàniament amb una introducció al tast, descobrint elaboradors tradicionals de la nostra comarca, i la relació inseparable del nostre Parc Natural i els seus vins.

Tastarem: 

  • Ancestral Malvasia de Sitges 2019 – vi escumós – Vega de Ribes
  • Tardatio blanc 2022 – vi criança – Clos dels Guarans
  • Malvasia de Sitges Dolça 2012 – vi dolç mistela Celler de l’Hospital

Aquesta activitat és organitzada amb la col·laboració de Feten Wines, Biblioteques de Sitges i NODE Garraf. Acte dins de la programació de Biblioteques amb DO.

Perfumats de Malvasia de Sitges

Dissabte, 11 de novembre

De 18:00 a 20:00 h.

CIM – Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges (Sitges)

Entrada: 18€, inscripció prèvia Entrápolis 

Els sommeliers i els perfumistes tenen una cosa en comú: treballen amb l’olfacte, una eina difícil de dominar. Però la malvasia ens ho posa fàcil: és una de les varietats més aromàtiques dels vins monovarietals tradicionals. Aquesta activitat, dirigida per David Bautista, tècnic i formador en fragàncies, ens ajudarà a entendre les grans similituds entre les aromes des de les seves bases aperfumades, que també trobem als vins aromàtics de la Malvasia de Sitges. Un tast perfumat amb embolcalls de luxe que no et pots perdre.

Tastarem: 

  • Blanc Subur 2022 – Vi blanc jove – Celler de l’Hospital
  • Llegat Llopis 2018 – Vi blanc amb envelliment en bota – Celler de l’Hospital
  • Malvasia Dolça 2012 – Mistela blanca – Celler de l’Hospital

La història de conte de la Malvasia de Sitges

Diumenge, 12 de novembre

De 12:00 a 13:30 h.

CIM – Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges.

Entrada gratuïta, sense inscripció prèvia

Presentació del nou llibre familiar. Descobrirem la nova Petita Història que es suma a la mítica col·lecció de referència de la cultura popular a Catalunya. Una obra plena d’història, llegendes, i, sobretot, Malvasia de Sitges, explicada a mida per la canalla de la casa, un relat entretingut que aproparà la història i importància d’aquest patrimoni líquid als més petits. Acte  presentat per la mateixa il·lustradora Pilarín Bayés, acompanyada de les dues autores del text, Noemí Milà i Alba Gràcia.

La presentació d’aquest llibre dona el tret de sortida a la III Gimcana Familiar organitzada amb els comerços de Sitges. Fes-te amb la butlleta per participar a la gimcana, busca els gotims repartits pels aparadors de l’eix comercial de Sitges i omple-la! Per a participar en el sorteig, les butlletes de la gimcana familiar es poden dipositar a l’urna del Mercat Municipal. Com més butlletes hi dipositis, més possibilitats de guanyar! I tota la canalla que hi participi té un regal assegurat: la Petita Història de la Malvasia de la Pilarín Bayés!  

Acte organitzat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sitges i Biblioteques de Sitges. Acte dins de la programació de Biblioteques amb DO.

Reflexions a la Setmana de la Malvasia de Sitges

Divendres, 17 de novembre

Espai per confirmar 

Entrada: 3€, Inscripció prèvia a Entrápolis

Malvasia de Sitges, Playa de Oro

De 9:30 –10:30 h.

De l’enoturisme en un entorn de sol i platja al turisme regeneratiu 

 

Malvasia de Sitges i slow food  

De 11:00 A 12:00 h.

De la protecció de la varietat com un Baluard a la consideració d’un vi net, just i bo

 

La Malvasia de Sitges i el canvi climàtic

De 12:15h a 13:15h

Els perquès d’aquesta varietat adaptada que té resistència al canvi climàtic

Acte organitzat amb la col·laboració de l’Escola d’Hostaleria Joan Ramón Benaprès i Slow Food Penedès Garraf .

 

Concert i tast meditatiu de Malvasia de Sitges

Dissabte, 18 de novembre.

De 19:00 a 21:00 h.

CIM – Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges i Capella de l’Hospital Sant Joan (Sitges)

Entrada: 28€, Inscripció prèvia a Entrápolis

Sentir com la música i el vi comparteixen una mateixa vi-bració en aquesta activitat. L’estat de serenitat que pot generar un concert de handpan dins la preciosa capella modernista del 1915 de l’Hospital de Sitges: un pla perdecte perfecte per a degustar un vi del celler amb tots els sentits oberts i disposats a vi-brar.  Mitjançant la dimensió vi-bracional de la música, viurem els sons terrenals i ancestrals cap a cants harmònics èters, i el vi i la música es barrejaran en l’espai sagrat i màgic de la capella de l’Hospital de Sitges.  

Aforament limitat

Acte organitzat amb la col·laboració de Wine Alphabet.