El nou espai posa en valor el patrimoni de la Malvasia de Sitges i es podrà visitar els divendres, dissabtes i diumenges

El Centre d’Interpretació de la Malvasia (CIM) inicia el seu camí. El nou i esperat espai dedicat a aquesta varietat de vi dolç –amb un fort vincle emocional i patrimonial amb Sitges– obre les seves portes amb la voluntat d’esdevenir un punt de trobada per als amants del vi i de la cultura autòctona amb projecció de futur.

El CIM està impulsat per la Fundació de l’Hospital de Sant Joan Baptista de Sitges i ubicat en l’antic Corral de la Vila i a l’antic celler de l’Hospital, en un edifici d’ús públic del segle XVIII. D’aquesta manera, el centre s’incorpora al mapa museístic de Sitges, oferint un recorregut pel passat vitivinícola de la vila i posant en valor el patrimoni col·lectiu que ha esdevingut la Malvasia de Sitges al llarg dels anys.

La Malvasia de Sitges ha estat sempre més que un vi dolç. El seu vincle amb Sitges forma part de l’ADN de la vila i se situa en la vitrina dels emblemes més significatius del poble. L’obertura del Centre d’Interpretació de la Malvasia (CIM), impulsat per l’Hospital de Sant Joan Baptista, recull tota aquesta riquesa en un conjunt d’espais que formen part de la mateixa unitat arquitectònica i que actualment estan integrats a les dependències de l’Hospital. La vinculació amb l’entorn és tal que, fins i tot, el nom que s’ha conservat és Corral de la Vila – Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges, amb el doble objectiu de reivindicar un espai patrimonial de la vila i de manifestar la seva proximitat.

Patrimonialment, el Corral de la Vila també és un element a posar en valor, ja que és l’única mostra d’arquitectura tradicional popular d’època moderna i representa l’activitat econòmica i ramadera de Sitges, la qual va tenir una activitat ja residual en mans privades fins fa poc més de 50 anys.

 

Història i patrimoni

La Malvasia de Sitges va ser el vi dolç per excel·lència de les corts europees durant els segles XVII i XVIII. Va ubicar Sitges al mapa molt abans que ho fes el Carnaval, el turisme, les festes modernistes o el cinema. Sitges era un dels ports que exportaven més vi de tota la costa catalana, tant a altres ports del Mediterrani i el Bàltic, com a les colònies d’ultramar. Mentre en altres zones del Penedès, el cultiu majoritari era el cereal, a Sitges la vinya era el símbol de prosperitat i creixement econòmic. És per aquest motiu que la Malvasia de Sitges representa aquest passat viticultor tan genuí per a la població.

Actualment, l’Hospital de Sant Joan Baptista conserva en propietat les 1,7 hectàrees de vinya de Malvasia d’Aiguadolç, i les 0,3 hectàrees que queden encara dins el recinte, conformant l’última vinya dins el nucli urbà de Sitges i amb la que continua elaborant la Malvasia de Sitges que es comercialitza al mercat.

 

El CIM

L’objectiu del nou equipament és assegurar la protecció, conservació i divulgació de la Malvasia de l’Hospital, deixada en llegat pel diplomàtic sitgetà Manuel Llopis i Bofill (1885-1935). El Corral de la Vila – CIM és un espai per a visitar i conèixer la història i la realitat de la Malvasia de Sitges, però també un lloc on tastar les diferents varietats del producte, comprar-lo i viure el procés de producció, gràcies a visites a la vinya del mateix Hospital. Es tracta de viure una experiència al voltant de la Malvasia, posant tot l’accent en la seva tradició, proximitat i funció social actual.

El Corral de la Vila – CIM s’ha concebut com un museu participatiu i sensorial, on s’hi poden veure fotografies, audiovisuals, textos explicatius, jocs, ampolles botes (les nou que formen part del celler de l’Hospital) o una premsa, entre altres elements d’interès.

La catalogació del CIM es divideix en diferents àmbits: enològic, etnològic, immaterial, natural, gastronòmic, artístic i intel·lectual, i cultural. El discurs expositiu s’articula sobre quatre eixos vertebradors:

  • Les característiques i varietats dels raïm
  • L’expansió i la història de la Malvasia de Sitges
  • El Llegat Llopis i la història de la Fundació
  • La Malvasia de Sitges com a patrimoni

En aquest sentit, el Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges s’ha plantejat com un espai d’interpretació i un element d’inspiració dins d’un imaginari col·lectiu compartit per la comunitat i com a punt de partida d’una realitat actual de responsabilitat social i cultural.

 

Projecció de futur

Els ingredients principals per a que el CIM tingui recorregut són la reivindicació de pertinença a un sabor de marcat caràcter identitari, la transversalitat del projecte i la possibilitat de veure’l i viure’l de primera mà. Les instal·lacions –a les quals s’hi pot accedir per la plaça Joan Duran i Ferret, a tocar del carrer Vidal i Barraquer– són accessibles a visites familiars, en grup i individuals. El projecte també preveu un programa educatiu per a les escoles, per tal de transmetre tot aquest llegat a les generacions més joves.

Al mateix temps, el CIM està destinat a ser també un centre cultural nou en el mapa de Sitges. El projecte està pensat per a que les dependències acullin activitats culturals de la vila, com concerts del Festival de Jazz, rutes culturals i turístiques o presentacions de format divers. De fet, el Corral de la Vila va ser un espai recuperat per l’Ajuntament el 1996, en el qual es van celebrar diverses activitats culturals fins que pocs anys després va ser incorporat a les dependències de l’Hospital.

 

La Malvasia de Sitges

El diplomàtic sitgetà Manuel Llopis (Barcelona, 1885 – Sitges, 1935) va llegar a l’Hospital de Sant Joan Baptista cases i terres que posseïa a la vila, una vinya situada a Aiguadolç i també el negoci familiar d’elaboració de Malvasia, amb el compromís –mantingut encara avui dia– que la institució continués elaborant la Malvasia de Sitges amb la qualitat que l’ha caracteritzada tradicionalment des de l’època moderna.

Gràcies a aquest llegat, avui dia, a través de la Fundació Hospital Sant Joan Baptista, Sitges continua gaudint d’aquest producte, el qual, ara per ara, és el més genuí que pot oferir als seus visitants. Des de fa alguns anys, la Malvasia de Sitges es conrea també amb la complicitat de diversos cellers de la D.O. Penedès.

 

Producció anual de Malvasia de l’Hospital

8.000 ampolles de Blanc Subur

4.000 ampolles de Malvasia dolça

1.900 ampolles de Llegat Llopis (blanc)

700 ampolles de Malvasia seca

300 ampolles de Monembàsia (cava)