Formarà joves a l’atur en tot el procés d’elaboració i comercialització del vi

El nou programa de formació especialitzada en oficis impulsat per la Regidoria de Promoció Econòmica i Ocupació, a través del Centre d’Iniciatives Econòmiques Nivell 10, inclou un curs d’horta i vinya sostenible. El programa –que és gratuït– està adreçat a joves d’entre 16 i 29 anys actualment a l’atur i es durà a terme a les instal·lacions i vinyes del Centre d’Interpretació de la Malvasia (CIM).

El curs d’horta i vinya sostenible té una durada de 300 hores i té com a objectiu formar professionals que aprenguin tot el procés de l’elaboració i comercialització del vi: des del treball agrari fins a la gestió en l’enoturisme com a recurs de desenvolupament turístic. El curs traçarà el conreu de la terra, tant de la vinya com d’altres productes de l’horta, amb especial atenció als del territori. També formarà els alumnes en els diferents processos d’elaboració del vi, la seva posterior distribució i la venda.

Els joves participants tindran com a punt de referència les diferents malvasies del Celler de l’Hospital, una de les varietats més tradicionals del Penedès, amb l’objectiu de conèixer el seu procés d’elaboració i el valor afegit que aporten la tradició, el manteniment del llegat i el valor de la marca.

El curs constarà d’una part teòrica, que es realitzarà al Corral de la Vila –seu del CIM– i una altra pràctica. Aquesta darrera es durà a terme, inicialment, a la vinya que el celler de l’Hospital Sant Joan Baptista de Sitges té a Aiguadolç. D’aquesta manera, els joves no tindran cap contacte amb espais ni accessos dels residents de l’Hospital i es podran continuar mantenint intactes els protocols sanitaris davant la situació actual.

Raimon Martinez, director general de la Fundació Hospital Sant Joan Baptista, vol ressaltar que estar al costat de l’Ajuntament de Sitges en l’organització d’aquest curs “forma part d’una aposta estratègica de l’entitat”. Martínez afegeix que “posar en valor la vinya d’Aiguadolç, el Llegat Llopis i els processos d’elaboració de la Malvasia de Sitges és un dels objectius del nostre Celler: coneixement i patrimoni han d’anar de la mà”. I acaba concloent que “la funció social de l’Hospital de Sitges té com a objectiu millorar la qualitat de vida dels nostres avis i àvies però sense deixar de banda les realitats socials del territori, en aquest cas la formació als joves”.

El curs començarà a finals de novembre i durarà fins el mes de juny. Les 300 hores lectives permetran aportar una visió i coneixement especialitzat, tant des de la part teòrica com pràctica. Nivell 10 ha reservat deu places per a aquest curs, que forma part del programa formatiu del centre per al curs 2020 / 21, junt amb altres propostes com la pesca artesanal, el manteniment de vaixells i ajudant de cuina i forneria. Els joves interessats han de formalitzar la seva inscripció a Nivell 10 (nivell10@sitges.cat / 93 894 40 61).

Per a més informació:

Alba Gràcia: alba.gracia@malvasiadesitges.cat