Una fira internacional celebrada a Bolonya ha convidat el CIM a exposar el model de preservació del llegat i vinculació al territori

El Centre d’Interpretació de la Malvasia (CIM) ha estat convidat a la fira Slow Wine Fair, celebrada aquesta setmana a la ciutat italiana de Bolonya –sota la marca de la prestigiosa Slow Food– per exposar el model de preservació del Llegat Llopis de la Malvasia de Sitges, així com la seva vinculació al territori. El projecte de l’espai museístic del CIM, la centenària història de la Malvasia, i especialment, la cultura que l’acompanya han estat fixades com un exemple a tenir en compte en l’univers del vi de qualitat, proximitat i arrelats a un territori.

Sota aquests paràmetres, l’organització de la fira ha convidat la historiadora i coordinadora el Centre d’Interpretació de la Malvasia (CIM), Alba Gràcia, a participar en la taula de debat Wine as a culture. Gràcia ha ressaltat la llarga trajectòria de la varietal en tot el Mediterrani, que l’avala com un varietal de raïm i estil de vi amb més patrimoni transnacional de llegendes, relats i disciplines artístiques. De la mateixa manera, la coordinadora del CIM ha il·lustrat l’estat actual de la Malvasia de Sitges, a partir del llegat Llopis de l’Hospital de Sant Joan Baptista de Sitges i la seva expansió, amb més de trenta cellers de diversos punts del país que han adoptat el seu conreu i mètode. Finalment, ha subratllat també els vincles amb el territori com un element essencial de la cultura sitgetana, que identifica la Malvasia de Sitges, així com el factor social que acompanya la seva elaboració, en tant que producció de l’Hospital i el seu component amb la residència de gent gran.

Alba Gràcia ha compartit panel amb altres tres projectes més ja en marxa: el festival cinematogràfic Most, dedicat al vi i liderat per Vinseum, el museu de les cultures del vi de Catalunya de Vilafranca del Penedès; el projecte d’estatut cultural del vi a França, que impulsa el francès Alain Pottier, i l’artista i vinatera Justine Vigne.

L’Slow Wine Fair ha posat l’accent en el vi de qualitat, net i just. En aquesta línia, la fira ha rebut una elevada participació de vinaters i altres professionals del món del vi, que han exposat les seves produccions i han conegut diferents propostes i projectes singulars, com el cas de la Malvasia de Sitges. La Malvasia de Sitges va ser reconeguda com un Baluard d’Slow Food l’any 2005, l’única varietat de raïm de l’Estat espanyol de les 21 que hi ha que té aquest reconeixement.

Paral·lelament a la presentació, el Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges s’ha integrat a l’Slow Wine Coalition i ha participat en diferents tallers proposats. Aquesta coalició és una xarxa de treball integrada per delegats vitivinícoles de tot el món, que treballa en estratègies i accions a favor de la implantació d’un “vi bo, net i just”, manifest principal del col·lectiu.