La regidoria de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Sitges, amb la col·laboració del Celler de l’Hospital Sant Joan Baptista i el Port d’Aiguadolç, han presentat aquest dimarts les primeres conclusions del projecte ‘Malvasia de Mar’, en el marc de la 8a Setmana de la Malvasia.
L’estudi conclou que el Blanc Subur amb envelliment submarí s’ha vist modificat el seu perfil de vi a causa de les altes temperatures registrades a les aigües portuàries. L’anàlisi també subratlla que el projecte Malvasia de Mar haurà de modificar els seus calendaris i fer la propera extracció abans del proper estiu, per tal de preservar el vi d’un nou estiu. Aquest experiment si es repeteix en aigües portuàries ha de ser només els mesos d’hivern.
Amb 6 mesos de criança submarina s’ha obtingut un nou perfil del vi Blanc Subur amb recorregut al mercat per avaluar. Alhora és una experiència que es pot repetir amb els diversos anys per poder comparar collites de Celler i de criança submarina, per tal de veure l’evolució d’any en any.
Les ampolles s’han submergit a 500m de la Vinya històrica de Malvasia, i les ampolles agafen una estètica única i espectacular per poder comercialitzar com un producte que engloba experiència i identitat pròpia.
Aquesta és la primera fase del projecte que analitza el procés d’envelliment del vi després de la immersió el 27 de juny de 504 ampolles de Blanc Subur 2021.
El treball ha servit per comparar collites del Blanc Subur 2017 i 2019, i els dos Blanc Subur 2021, un amb envelliment ordinari i l’altre amb envelliment submarí.
Posteriorment, al febrer del 2023 tindrà lloc la segona extracció i es tornarà a fer una comparació i, finalment, al maig del 2023 es farà la tercera i última extracció amb l’objectiu que a l’estiu de l’any vinent es puguin comercialitzar les ampolles.
El regidor de Promoció Econòmica, Guillem Escolà, recorda que “el projecte enogastronòmic ‘Malvasia de Mar’ té dos vessant per unir sinèrgies: d’una banda, és una de les accions per diversificar l’economia i potenciar l’Economia Blava a la vila i, de l’altra, ajuda la indústria pròpia, a través d’un producte singular com és la Malvasia.” Guillem Escolà ha destacat també que “l’aigua s’ha escalfat a tot el litoral, no només al port. L’escalfament ha estat general arribant a una mitja de 28 graus durant l’agost, amb les dades que tenim de les platges de Sitges”. El titular de Promoció Econòmica també ha afegit que “és el primer cop que es realitza un projecte d’aquestes característiques dins l’àmbit portuari. Per això, som innovadors, ja que al fons marí d’aigües obertes ja no es deixa fer. Des de la regidoria es va dur a terme la negociació per obtenir els permisos amb Generalitat per enfonsar el vi. Després d’aquesta primera experiència, hem decidit que aquest projecte es repeteixi l’any que ve”.
Per la seva part, l’enòleg i director tècnic del Celler de l’Hospital, Albert Sangenís –Llivi, Albert de Sangenís, ha afirmat que “ha estat una experiència interessant poder tastar aquests primeres ampolles que han estat exposades sota el mar durant 6 mesos” i ha afegit que “s’ha notat que l’afectació de les altes temperatures han provocat una 2a refermentació lleugera que ha proporcionat carbònic a aquestes ampolles i no a les que han estat al celler” . Sangenís també ha assegurat que hi ha hagut “una clara evidència que el Blanc Subur criat a sota el mar ha guanyat en salinitat però no es pot confondre amb la sal del mar sinó que l’ha fet una mica més mineral que no pas el Blanc Subur normal. Encara és aviat per fer valoracions de criança.”
Després del torn dels parlaments, s’ha dut a terme un tast de la mà del sommelier, David Martínez.
Calendari actual
- Immersió – 27 de juny 2022
- Primera extracció i comparativa – novembre 2022 (en el marc de la de la VIII Setmana de la Malvasia de Sitges)
- Segona extracció i comparativa – segona quinzena de febrer 2023
- Tercera extracció (i definitiva pendent d’evolució) – primera quinzena de maig del 2023
- Comercialització – estiu 2023
La primera extracció ha estat de 25 ampolles per fer una anàlisi comparativa amb el Blanc Subur 2021 que no h estat submergit, i que per tant, presenta una evolució en ampolla en condicions normals. L’estudi es basa en una analítica abans i després de la immersió dels paràmetres:
- PH
- Alcohol
- Acidesa
- Sulfurós Lliure
- Acidesa volàtil
L’estudi es complementa amb uns tastos organolèptics, per analitzar què aporta aquesta evolució sota el mar a la boca del consumidor. Aquest estudi organolèptic es realitza amb dos sommeliers professionals i per l’equip tècnic de l’Hospital.
Els paràmetres que s’han analitzat són:
- Vista
- Aroma
- Comportament en boca
Casos d’èxit d’envelliment de vins o cava sota l’aigua
Aquesta mena d’envelliments sota l’aigua (ja sigui dolça com en el fons marí), ja han tingut casos d’èxit al territori.
- Maryamm
- primer cava madurat totalment sota el mar Mediterrani (Sitges)
- Celler Porcellànic
- Envelliment de les ampolles en aigua dolça a la seva cava
- Oliveda Campmany
- Submergir ampolles de cava al mar
- Agrupació de 7 cellers
- Submergir ampolles al pantà de Sant Antoni
Totes aquestes experiències prèvies semblen apuntar que l’envelliment sota de l’aigua alenteix l’evolució dels diferents paràmetres que es valoren en el vi, tant al laboratori com al paladar del client final.
Podeu veure un vídeo de resum de l’operació d’envelliment de la Malvasia de Sitges al mar al següent enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=GNu82otE1YY .
Malvasia de Sitges
El Celler de l’Hospital va preservar la varietat de raïm Malvasia de Sitges, gràcies al llegat que al 1935 el diplomàtic Manuel Llopis de Casades va donar a l’Hospital de Sitges. Des d’aleshores que l’Hospital conrea, elabora i comercialitza vins de malvasia. I des del 2019, a través de la plataforma de difusió i investigació del Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges (CIM), que té la voluntat de generar accions divulgatives i de revalorar aquest producte de la terra, comptant amb agents actius del sector d’elaboració i de la distribució.
Actualment, gràcies a les 3 hectàrees de Malvasia de Sitges que es preserven dins del casc urbà de Sitges (de les poques vinyes urbanes de Catalunya), aquest celler treu al mercat unes 15.000 ampolles l’any de cinc referències diferents: Blanc Subur (jove), Llegat Llopis (criança en fusta), mistela dolça, perfil sec i Monembasia (escumós). Totes elles 100% Malvasia de Sitges.
La Malvasia de Sitges és una varietat de raïm que al segle XIV i gràcies al transport marítim de l’edat mitjana es va exportar i va viure la seva època d’or amb els viatges d’ultramar cap al centre i sud-Amèrica de mitjans del segle XVIII fins al XIX.
Les zones del Mediterrani que tenen malvasia aromàtica són: Lipari, Banyalbufar, Còrsega, Dubrovacka, Monembasia, entre d’altres. L’única parcel·la històrica d’aquest passat socioeconòmic és la parcel·la d’Aiguadolç que manté el Celler de l’Hospital.